De ledenbijeenkomsten zijn goed bezocht en hebben veel betrokkenheid laten zien. Het heersende sentiment onder de aanwezigen was unaniem kritisch. Tijdens de bijeenkomsten zijn overtuigende en goed onderbouwde argumenten aangedragen die het eindbod als onvoldoende kwalificeren. In de bijlage kun je het eindbod nog eens rustig nalezen.
Jouw stem is belangrijk
Alle leden hebben de mogelijkheid om hun stem uit te brengen op het eindbod. Je kunt aangeven of je voor of tegen bent en, indien tegen, of je bereid bent om acties te ondersteunen. Ook kun je je mening geven over wat er beter moet. Breng jouw stem uit door op de stemmingslink hieronder te klikken. Dit kan tot 12 december 2024.
KLIK HIER OM JOUW STEM UIT TE BRENGEN
Ontvang je deze nieuwsbrief per post? Dan tref je de link aan in deze nieuwsbrief die op de cao-pagina komt te staan: Cao IFF | CNV
Proces
Afhankelijk van de uitkomst zijn er twee mogelijke scenario's:
- Meerderheid voor: Als de meerderheid het eindbod voldoende vindt, wordt het traject afgesloten. De punten in het eindbod zullen dan worden uitgevoerd.
- Meerderheid tegen: Als de meerderheid het eindbod onvoldoende vindt, organiseren we een zogenaamde driekwartvergadering.
Tijdens de driekwartvergadering stellen we de vraag of je bereid bent om woorden om te zetten in daden, oftewel actie te voeren. Dit betekent niet dat we direct bij de poort van de werkgever staan. Eerst sturen we een ultimatum naar de werkgever waarin we hen nogmaals de kans geven om in te gaan op onze voorstellen. Tegelijkertijd verhogen we de druk, bijvoorbeeld door een persbericht uit te brengen en de media te informeren over de situatie. Mocht de werkgever hierna nog steeds niet meewerken, dan staan we klaar om daadwerkelijk actie te ondernemen.
Om actie te kunnen voeren, hanteren de vakbonden een drempel van 75%. Dit betekent:
- Minimaal de helft van alle leden moet aanwezig zijn bij de driekwartvergadering.
- Van de aanwezigen moet minstens driekwart (75%) aangeven bereid te zijn om actie te voeren.
Wordt deze drempel niet gehaald, dan stopt het traject. Er volgt geen nieuwe cao, maar de oude cao blijft met nawerking van kracht.
Wat betekent actievoeren?
Actievoeren kan op verschillende manieren en hoeft niet meteen groots te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een petitie met handtekeningen overhandigen.
- Gezamenlijk lunchen buiten met een hapje en een drankje.
- De lunchpauze verlengen of eerder stoppen met werken.
Uiteindelijk draait het om de bereidheid om, als het nodig is, daadwerkelijk voor de poort te staan. Het besluit om actie te voeren nemen we alleen als een ruime meerderheid dit ondersteunt.
Bescherming tijdens acties
We begrijpen dat een acties spannend kunnen zijn. Daarom is het belangrijk om te weten:
- Iedereen heeft het recht om actie te voeren, en dit mag nooit gevolgen hebben voor de arbeidsrelatie.
- De vakbond deelt niet met de werkgever wie van de leden meedoet aan acties. Bij zichtbare acties kan dit natuurlijk wel opvallen, maar ook dan mogen er geen negatieve consequenties zijn.
Wat gebeurt er vaak in de praktijk?
In veel gevallen zorgt het ultimatum, gecombineerd met publiciteit, al voor voldoende druk om de werkgever in beweging te krijgen. Veel werkgevers kiezen er dan voor om acties te voorkomen door alsnog tegemoet te komen aan de voorstellen. Alleen als dat niet gebeurt, starten we het actietraject.
Samen staan we sterk
Goede arbeidsvoorwaarden komen niet vanzelf. Als je het eindbod onvoldoende vindt en je samen met je collega’s wilt zorgen voor betere afspraken, dan is dit het moment om in actie te komen!
Uiteindelijk ligt de keuze bij jou. Houd er wel rekening mee dat als de meerderheid akkoord gaat, het eindbod definitief is. Er is dan geen weg meer terug.
Meepraten over jouw cao
Heb je vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina van IFF kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao. Cao IFF | CNV.
Alptekin Akdogan
Bestuurder CNV
E: 06 4162 9515
M: a.akdogan@cnv.nl