Vader en moeder met baby op de arm

Alles over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Verwacht je een kindje? Gefeliciteerd! We begrijpen dat deze bijzondere tijd vragen met zich meebrengt over je verlof. Lees meer over de duur, het aanvragen en opnemen van zwangerschaps- en bevallingsverlof.

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets specifieks? Via deze links kom je meteen terecht bij de informatie die je nodig hebt.

Wat is zwangerschaps- en bevallingsverlof?

Ben je zwanger? Je hebt dan recht op minimaal 16 weken verlof. Zo heb je tijd om de eerste maanden voor je kindje te zorgen. Dit verlof bestaat uit maximaal 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Na de geboorte loopt het zwangerschapsverlof automatisch over in bevallingsverlof.

Wist je dat je partner na de bevalling ook verlof kan krijgen voor de geboorte van jullie kind? Dit heet geboorteverlof, ook wel partnerverlof of bevallingsverlof voor de vader/partner genoemd.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof aanvragen

Vraag je zwangerschaps- en bevallingsverlof op tijd aan bij je werkgever. Doe dit uiterlijk 3 weken voor je verlof ingaat. Je werkgever mag zwangerschaps- en bevallingsverlof niet weigeren. Tijdens je verlof ontvang je een uitkering gelijk aan 100% van je dagloon. Je werkgever vraagt deze zwangerschapsuitkering aan bij het UWV.

Let op: je zwangerschapsverlof start uiterlijk 4 weken voor de bevallingsdatum. Laat daarom 7 weken voor je uitgerekende bevallingsdatum weten wanneer je verlof begint.

Zwangerschapsverlof berekenen

Het totaal van zwangerschaps- en bevallingsverlof is minimaal 16 weken. Zwangerschapsverlof is het verlof vóór je bevalling. Dit verlof duurt minimaal 4 en maximaal 6 weken. Je beslist zelf wanneer je verlof begint. De duur van je bevallingsverlof hangt af van de duur van je zwangerschapsverlof. Neem je 4 weken zwangerschapsverlof? Dan duurt het bevallingsverlof langer.

Bevallingsverlof berekenen

De duur van het bevallingsverlof hangt af van de lengte van het zwangerschapsverlof. Neem je 6 weken zwangerschapsverlof op? Dan heb je nog recht op 10 weken bevallingsverlof. Kies je voor 4 weken zwangerschapsverlof? Dan heb je 12 weken bevallingsverlof. Check je cao of contract voor eventuele extra verlofregelingen.

Meer tijd doorbrengen met je kind? Ontdek hoe ouderschapsverlof werkt.

Bevallingsverlof gespreid opnemen

Je mag de laatste periode van je bevallingsverlof in delen opnemen. Dit geldt voor het verlof dat 6 weken na de bevalling overblijft. De rest van het verlof mag je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Bespreek dit wel met je werkgever.

Totale duur zwangerschaps- en bevallingsverlof

De totale duur van je verlof is minimaal 16 weken. Beval je rondom de uitgerekende datum? Dan blijft je verlof staan zoals je het hebt opgenomen. De uiteindelijke bevallingsdatum bepaalt de lengte van je verlof. We geven een aantal voorbeelden bij een vroege of late geboorte.

Baby te vroeg geboren

  • Je mag de dagen dat het zwangerschapsverlof korter duurde optellen bij het bevallingsverlof. Bijvoorbeeld: je bevalt 2 weken voor de uitgerekende datum. Je bent 6 weken voor deze datum gestopt met werken. Dan heb je dus 4 weken zwangerschapsverlof en 12 weken bevallingsverlof. Het totaal aantal weken verlof verandert niet: 16 weken.

Baby te laat geboren

  • Je bent 6 weken voor de uitgerekende datum gestopt met werken. Je baby is 1 week na deze datum geboren. Je hebt dan 7 weken zwangerschapsverlof. Na de geboorte heb je altijd recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof. In dit geval heb je in totaal 17 weken verlof.
Vrouw met baby en kind

Handreiking Zwangerschap en Werk

Wil je minder werken met de komst van de kleine? Meer verlof opnemen om optimaal te genieten van de baby? Of ben je benieuwd naar de rechten en plichten van je werkgever? Ontdek het in de handreiking Zwangerschap en werk.

Download de handreiking

Verlof bij een tweeling of meerling

Ben je in verwachting van een twee- of meerling? Dan heb je recht op 10 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. In totaal duurt het verlof 20 weken. Net als bij de bevalling van één kind bepaalt de geboortedatum de totale duur van je verlof.

Zwanger en ontslag

Je werkgever mag je niet ontslaan om je zwangerschap. Dit geldt tijdens je verlof en de eerste 6 weken na je bevallingsverlof. Alleen in bijzondere gevallen is ontslag mogelijk, denk aan een reorganisatie. Loopt je contract af tijdens de zwangerschap? Zwangerschap mag nooit de reden zijn, maar je werkgever is niet verplicht je contract te verlengen. Solliciteer je terwijl je zwanger bent? Je hoeft dit niet te melden tijdens het sollicitatiegesprek.

Waar je werkgever voor moet zorgen

Tijdens je zwangerschap en borstvoedingsperiode moet je werkgever ervoor zorgen dat je veilig en gezond kunt werken. Na je bevalling heb je recht op:

  • Extra pauzes: maximaal 1/8 deel van je werktijd, 6 maanden lang.
  • Geen onregelmatig werk, overwerk en nachtdiensten: tot 6 maanden na de bevalling.
  • Afsluitbare ruimte om te rusten en te kolven: je hebt voedingsrecht tot je baby 9 maanden is. Je mag tot een kwart van je werktijd besteden aan voeden of kolven.
  • Tijd voor noodzakelijk zwangerschapsonderzoek: je werkgever betaalt je loon door voor de duur van het zwangerschapsonderzoek en de reistijd.

Het is goed om deze rechten met je werkgever te bespreken.

Vragen over de periode rondom je zwangerschaps- of bevallingsverlof?

Houdt je werkgever zich niet aan de regels over zwangerschapsverlof? Of denk je dat je ontslag te maken heeft met je zwangerschap? Neem contact met ons op. Dan zoeken we het samen uit.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen over zwangerschapsverlof

De voordelen van het CNV lidmaatschap

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Advies bij al vragen over je werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte