Kunstenaars bij Toekomst van Werk

Check hier welke kunstenaars de creatieve doorvertaling maken op het event 'Toekomst van Werk'.

Jelte Heringa - McKlin fotografie
Jelte Heringa (McKlin fotografie)

Jelte Heringa - componist

Snel na zijn studie compositie aan de HKU, kwam Jelte Heringa (Nijmegen 1 juni 1982) in het theater terecht. Als muzikant en componist voorzag hij voorstellingen van onder andere het Nationale Toneel en Vis à Vis van muziek. Sinds 2015 maakt Jelte met zijn eigen collectief Raket in wisselende samenstelling kindervoorstellingen. De voorstellingen GRRRRROENTEN, GRRRRROENTEN II en THIS IS YOUR CAPTAIN SPEAKING kenmerken zich door spannende en absurde gegevens en verhaallijnen die worden gebracht met nauwelijks tot geen gesproken woord en mét veel synthesizer gedreven muziek. Hiernaast is Jelte een graag geziene toetsenist (en soms trompettist en gitarist) in bands.

Via zijn eigen Durk Attaturk en Most Unpleasant Men, kwam hij te spelen bij bijvoorbeeld Eefje de Visser, Janne Schra en momenteel Moss. Jelte is niet alleen bevlogen over zijn eigen maken en spelen, maar deelt zijn passie graag door te doceren (eerder Codarts, nu HKU) en (vaak nieuwe) acts die er volgens hem toen doen te programmeren op festivals als Grasnapolsky en Tweetakt.
Jelte is niet alleen bevlogen over zijn eigen maken en spelen, maar deelt zijn passie graag door te doceren (Codarts, HKU) en (vaak nieuwe) acts die er volgens hem toen doen, te programmeren op festivals als Grasnapolsky en Tweetakt.

Portret van Ingmar Heytze
Ingmar Heytze

Ingmar Heytze - dichter

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft gedichten voor mensen die niet van poëzie houden. Hij begon op zijn vijftiende met dichten en optreden en publiceerde inmiddels zoveel bundels dat hij de tel kwijt is. Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentehuiskamers tot Lowlands en alles daartussenin, waaronder zeven edities van de Nacht van de Poëzie. In 2000 was hij huisfilosoof van het Centraal Museum en van 2009 tot 2011 de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn gehele oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Voor de liefste onbekende, een bundel met de verzamelde gedichten 1985-2015, verscheen in de lente van 2016. De derde, uitgebreide druk van Utrecht voor beginners en gevorderden, de verzamelde gedichten over Utrecht uit diezelfde periode, verscheen in 2020. Een nieuwe bundel voor 2022 is in voorbereiding onder de werktitel Omdat het geluk gebeurde. Eind 2022 is Heytzes eerste eenakter De wanen te zien in het Bellevue Lunchtheater. Ingmar Heytze zelf is geregeld te zien en te horen met nieuwsgedichten voor radio en televisie. Joost Zwagerman schreef over hem: ‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ en Ronald Giphart voegde daaraan toe: ‘Meeslepend en bedwelmend tegelijk, een feest om te lezen… Een ongelofelijk goede voordrachtsdichter.’

Rob van Barneveld portret
Rob van Barneveld

Rob van Barneveld - striptekenaar

Rob van Barneveld (1985) is een Utrechtse striptekenaar, illustrator en live tekenaar. In 2008 debuteerde hij met een eerste stripbundel bij de Belgische uitgeverij Bries met Ik ben een bos en er lopen bomen door mij heen. Daarna volgden er meer boeken bij Uitgeverij Syndikaat; avonturenstrips, kattenstrips, maar ook autobiografische verhalen. Sinds 2015 is hij fulltime tekenaar en zorgt hij met zijn bedrijf roodgras.nl voor visualisaties bij bedrijven, van ICT en bank tot zorg en welzijn. Dit doet hij door veelal live te tekenen bij bijeenkomsten (zowel fysiek als online), praatplaten te ontwikkelen of whiteboard-animaties te maken. Op social media zit hij verder ook niet stil; op zijn Instagrampagina @roodgras vind je bijna dagelijks dagboekstrips van zijn leven als jonge vader van 2 dochters. Recent is hij een nieuw project begonnen om zijn eigen stripmagazine uit te geven, met daarin puzzels, kookstrips en licht absurde verhalen.

Ruben van Gogh

Ruben van Gogh - smartphoneart kunstenaar

Ruben van Gogh (1967) is dichter/librettist en smartphoneart kunstenaar.

Als dichter debuteerde hij in 1996 met De Man van Taal (Prometheus), sindsdien verschenen 7 bundels met als meest recente: Nikola - een soort van antenne (crU, 2017). Vanaf 2005 schrijft hij ook opera-libretto's en zag hij meer dan 10 opera's op zijn tekst of vertaling uitgevoerd worden. In juni 2022 gaat zijn Stadsopera Trijn, op muziek van Bob Zimmerman, in première in de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht. Zijn grote claim to fame is natuurlijk het Sesamstraatliedje: Ik bouw een toren, dat de laatste vier jaar op tv te zien is geweest.

Sinds 2018 maakt hij ook Smartphoneart: beeldende kunst met en op alleen zijn smartphone gemaakt. Collages, grafiek, popart en opgepimpte kringloopwinkelschilderijen. Voor exposities en verkoop worden deze werken tot 80cm grootte afgedrukt. Zijn werk: The're leaving paradise finally, maakt deel uit van de digitale collectie van het Anchorage Museum te Canada. In april heeft hij een expositie in de Emmaus Haarzuilens, met smartphoneart-werken die gebaseerd zijn op objecten uit deze kringloopwinkel. Sinds vorig jaar verkoopt hij ook: Tikkie Kunst - kunst voor een tikkie. Je betaalt met een tikkie naar keuze (€25 - €750) en krijgt een uniek werk naar waarde opgestuurd. Zo'n 40 klanten haalden zo een echte Van Gogh in huis.

Martijn Grootendorst portret

Martijn Grootendorst - videokunstenaar

Videast - Programmamaker- Beeldend kunstenaar (Duiven, Nederland, 1964), Academie Beeldende Kunsten Arnhem 1987. Martijn maakt deel uit van: Barockpuppies, is programmamaker bij Riboet verhalenkunst en artistiek leider van Theater de Roode Bioscoop in Amsterdam,

Opgeleid als tekenaar, schilder en graficus werkt Martijn Grootendorst al bijna dertig jaar met (video) projecties. Steeds gebruikmakend van eigentijdse technieken (van diaprojector tot video-mapping) kan hij nu putten uit alle vaardigheden die hij zich in 3 decennia eigen heeft gemaakt. In zijn autonome werk als beeldend kunstenaar laat hij zich inspireren door oude technieken zoals de houtsnede en glas-in-lood-ramen en combineerde deze o.a. met elektronische muziek of computergestuurde videoprojecties. Martijn Grootendorst werkt samen met muzikanten op alle mogelijke plekken, binnen en buiten, variërend van kleine theaters tot grote festivals in binnen- en buitenland. De laatste jaren is hij een vaste waarde geweest bij onder meer Theatergroep Flint, Corrie van Binsbergen, I Compani, Boi Akih, Martin Fondse, Special Arts, Moss, TongTong Fair, Harry de Wit, LUX-NIjmegen en Hermine Deurloo. Hij maakt als video-kunstenaar deel uit van vele uiteenlopende projecten.