Actie bonden voor structureel betere beloning zorgmedewerkers

[caption id="attachment_16788" align="alignleft" width="300"] foto:  Arie Kievit[/caption]

Deze week start de campagne #een10voordezorg, om politiek Den Haag duidelijk te maken dat alle medewerkers in de zorg een 10 verdienen voor hun enorme inzet. Het is een gezamenlijk initiatief van CNV Zorg & Welzijn, FNV Zorg & Welzijn en FBZ, de drie grootste vakbonden in de zorgsector. Ze maken zich grote zorgen over de uitblijvende waardering voor zorgmedewerkers. Een structureel betere beloning is noodzakelijk om te voorkomen dat werknemers massaal de zorg verlaten.

Hoe de politiek daarover oordeelt, wordt vandaag duidelijk nu de Tweede Kamer (opnieuw) stemt over de beloning van de zorg. Aaldert Mellema, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘Hoogste tijd om na de pijnlijke vertoning na het debat van vorige week werknemers in de zorg én de kiezer te laten zien waar zij staan. Blijft de waardering bij mooie woorden, of is de Kamer écht bereid die om te zetten in beloning?’

 Laat zorg niet in de kou staan


De drie vakbonden willen dat de politiek structureel extra geld vrijmaakt voor de arbeidsvoorwaarden van zorgmedewerkers. Ze denken dat er, bovenop het bestaande budget van werkgevers, zo’n €1,5 miljard nodig is voor betere salarissen en €750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk/aanpakken van personeelstekorten.

Want waarom worden andere sectoren met tientallen miljarden overeind gehouden en is er geen geld voor een vitale sector als de zorg?

Zorgen vertrek medewerkers


Tijdens de Covid-19-crisis is massaal geapplaudisseerd voor medewerkers in de zorg, maar verder dan woorden gaat die waardering tot nu toe niet. Minister De Jonge heeft weliswaar een bonusregeling aangekondigd, maar daarmee zijn de werkdruk en personeelstekorten – die zich al voor de coronacrisis duidelijk manifesteerden – niet opgelost. Gewaarschuwd wordt dat in 2021 een groot aantal zorgcao’s worden vernieuwd en werkgevers nu al roepen dat ze te weinig middelen hebben voor betere salarissen en werkomstandigheden. De bonden maken zich daar grote zorgen over, omdat veel zorgmedewerkers overwegen de zorg te verlaten vanwege de hoge werkdruk en tekorten.

Vlogjes over het vak


De bonden voeren de komende weken campagne om te zorgen dat de waardering voor zorgmedewerkers wordt omgezet in structureel betere arbeidsvoorwaarden. In vlogjes, die vanaf eind deze week worden gepubliceerd op YouTube-kanaal #een10voordezorg, vertellen zorgmedewerkers wat hun vak zo mooi maakt, maar ook waarom het steeds zwaarder wordt om dat vak uit te oefenen. ‘Steeds minder jonge mensen kiezen voor de zorg en degenen die het wel doen, haken snel weer af. Er moet écht iets gebeuren om dit vak aantrekkelijker te maken’, zegt een van de medewerkers. ‘Als we over tien jaar nog steeds de beste zorg willen leveren, moet de politiek zich realiseren dat er geld bij moet’, zegt een ander. ‘Als je ons zo waardeert, zorg dan alsjeblieft wat beter voor ons!’