‘Ik kreeg op het einde tranen in mijn ogen. We worden continu van het kastje naar de muur gestuurd en niet gehoord door de Staat. Dat brachten de vakbonden goed naar voren. Ze doen veel voor ons.’ Gedupeerde Wietske van Deventer (41 jaar) en nog enkele ‘zorghelden’ waren zichtbaar ontroerd door de afsluitende woorden van de vertegenwoordigers van de bonden.
Meer duidelijkheid over vergoeding
De advocaten van de Staat kondigden tijdens de zitting aan dat het kabinet van plan is om de gedupeerden uit de eerste groep (tot mei 2020) financieel te ondersteunen uit morele verplichting. Minister Helder zal in april bekendmaken hoe deze regeling eruit ziet. Joost Veldt, bestuurder CNV Zorg & Welzijn: ‘We hebben al vaker toezeggingen gehad, maar die zijn niet nagekomen. Wat zullen de extra voorwaarden zijn? We weten gewoon nog helemaal niets, alleen welke mensen de minister uitsluit (namelijk de zorgmedewerkers die tijdens en na de tweede coronagolf ziek zijn geworden). En dat is jammer.’ Veldt is zeker blij dat het personeel dat tot mei ziek werd financieel gecompenseerd wordt, maar houdt een slag om de arm. ‘Wij krijgen al sinds medio 2020 allerlei toezeggingen van de Minister van VWS, maar we hebben nog steeds niks.’
Veel loze beloftes
Volgens de advocaten van de Staat is de werkgever in dit soort situaties de eerst aansprakelijke partij is en bewandelen de vakbonden de verkeerde route door een kort geding te starten. Maar zowel CNV als FNV zagen geen andere weg dan de zaak voor de rechter te brengen. Al 2,5 jaar vinden er gesprekken plaats tussen de bonden en de achtereenvolgende verantwoordelijke ministers van VWS. En steeds weer komt er geen duidelijkheid. Terwijl de noodzaak voor een financiële compensatie voor deze mensen, die in de frontlinie stonden, hoog is.