CNV: 'Houd inkomen en werkgelegenheid op peil in de zorg'


De inkomsten van zorgprofessionals moeten op peil blijven en de werkgelegenheid in de sector mag niet in de knel komen. CNV Zorg & Welzijn wil dat daar afspraken over gemaakt worden bij het debat over de zorg in de Tweede Kamer vandaag.

Zorgpersoneel zet zich tot het uiterste in om de toestroom van patiënten aan te kunnen en de zorg aan kwetsbare mensen overeind te houden, ook met het risico dat zij zelf besmet worden. Dit geldt voor het personeel in de ziekenhuizen, maar ook in sectoren als ouderenzorg, GGZ, Gehandicaptenzorg, Kinderopvang en Jeugdzorg.

Onverteerbaar


‘Het is terecht dat er maatschappelijke waardering en applaus is voor zorgprofessionals’, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn. ‘Intussen heeft het bedrijfsleven zijn reddingsplan en heeft overheidspersoneel de garantie dat salarissen doorbetaald worden Het zou onverteerbaar zijn als de zorgsector, die met man en macht werkt om de crisis het hoofd te bieden, erna met de rekening blijft zitten.’

Extra werk voor bijna niets


‘Een zorgprofessional met een klein contract kan door nu extra te werken vanwege het coronavirus, belastingtoeslagen kwijt raken waardoor hij/zij dat extra werk bijna voor niets doet. Ook voor het eigen risico van de ziektekostenverzekering en andere onverzekerde kosten bij eventuele besmetting met het virus zouden ze zelf moeten opdraaien. Het is niet meer dan fatsoenlijk dat we daar afdoende regelingen voor treffen.’

Werkgelegenheid


In de ziekenhuizen, verpleeghuizen en de thuiszorg vraagt corona veel extra inzet van personeel. Op andere plekken kan reguliere zorg in mindere mate geleverd worden of wordt deze zorg uitgesteld. Zonder afspraken kan dit ertoe leiden dat zorginstellingen worden afgerekend op ‘productienormen’ die tijdens deze crisis niet te realiseren zijn.

Grote tekorten


Zorginstellingen, die financieel vaak al wankel zijn, krijgen te maken met grote tekorten en moeten dan bezuinigen en reorganiseren. Dat is desastreus voor een sector die vóór corona al kampte met enorme uitstroom en tekorten aan personeel. In het slechtste geval raken we nu mensen kwijt, die straks weer keihard nodig zijn.

CNV Zorg & Welzijn heeft haar zorgen over het verdwijnen van banen en het wegvallen van inkomsten voor werknemers in zorg en welzijn duidelijk gemaakt aan de leden van de Tweede Kamer. Hier vind je de brief die aan de Kamerleden is verstuurd.