CNV Zorg & Welzijn: meer aandacht voor zorgprofessionals in gehandicaptenzorg en verpleeghuizen

Vandaag vergadert de Kamercommissie VWS onder andere over de langdurige zorg. CNV Zorg & Welzijn brengt de volgende zaken onder de aandacht van de commissie:

Gehandicaptenzorg
In de crisis is de rol van zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg en in de verpleeghuizen structureel onderbelicht gebleven. De werknemers in de gehandicaptenzorg hebben een enorme inspanning geleverd tijdens een gedeeltelijk of totaal bezoekverbod. Dit heeft veel van de professionals gevraagd. Hiervoor was zowel in de politiek als in de media nauwelijks aandacht. Ook in de discussie rondom het toekennen van een bonus voor zorgpersoneel wordt deze groep werknemers niet genoemd.

Verpleeghuizen
In de verpleeghuizen kampten de werknemers met hoge sterfte van bewoners, een totaal bezoekverbod, beperkte beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen en moeilijk toepasbare RIVM-richtlijnen. Voor verzorgenden en helpenden in de verpleeghuiszorg en in de thuiszorg is de coronacrisis nog lang niet afgelopen. De nasleep vergt nog steeds een verhoogde inspanning en leidt tot zwaardere werkomstandigheden. CNV Zorg & Welzijn dringt aan op extra aandacht voor deze groepen werknemers bij de besluitvorming.

We stellen de commissie het volgende voor:

Tijdelijke wet Covid-19
Betrek zorgprofessionals bij het wetsvoorstel Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 bij de Raad van State. Wij willen dat ook zorgprofessionals intensief worden betrokken bij besluiten rondom nieuwe beperkingen of verboden van bezoek en niet direct bij primaire zorgbetrokkenen. Het welzijn van de zorgvragers moet een belangrijke rol spelen bij de overweging om een beperking of verbod van bezoek in te stellen.

Testen
CNV Zorg & Welzijn wil dat zorgmedewerkers altijd en overal voorrang krijgen bij het testen op het coronavirus. Nog steeds loopt het testen niet soepel. Medewerkers moeten meerdere dagen wachten op een test en moeten soms nog twee etmalen wachten op de uitslag van die test. In de tussentijd werken zij door en vormen zo een mogelijk besmettingsrisico.

Handhaaf de vrijstelling van het btw-tarief op detachering
In de afgelopen maanden hebben werkgevers vrijstelling gekregen van de btw-plicht bij detachering van zorgpersoneel. Dit heeft de mobiliteit en flexibele inzet van werknemers vergroot en een meer efficiënte aanpak van de zorgvraag mogelijk gemaakt. CNV Zorg & Welzijn wil dat deze vrijstelling van btw-afdracht op detachering van zorgpersoneel gehandhaafd blijft. Zo kunnen zorgorganisaties ook in de toekomst sneller reageren op lokale verschillen in het niveau van de zorgvraag.

Maak groei van de werkgelegenheid in de zorg echt mogelijk
Het is bekend dat het aantal vacatures in de langdurige zorg nog steeds schrikbarend hoog is. Er zijn mooie initiatieven ontwikkeld om dit probleem aan te pakken. CNV Zorg & Welzijn is nauw betrokken bij Sterk In Je Werk, De Nationale Zorgklas en Extra Handen voor de Zorg. Maar zo lang werkgevers in de langdurige zorg in onzekerheid zitten over financiering zullen zij geen nieuw personeel in vaste dienst (durven) aannemen. Wij dringen aan op financiële zekerheid voor een langere termijn. Alleen dan kan het arbeidsmarktprobleem structureel worden aangepakt.