CNV Zorg & Welzijn: ‘Uitbreiding ic-capaciteit gaat niet zonder personeel’

‘Op papier ziet het er goed uit’, zo typeert CNV Zorg & Welzijn het vandaag de door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gepresenteerde plan om de capaciteit van de intensive care in Nederland te verhogen naar 1700 bedden. 'Het aantal ic-bedden uitbreiden is één ding, maar de belangrijkste factor is zorgen voor voldoende personeel', zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn. 'Er zijn op dit moment onvoldoende ic-verpleegkundigen en het opleiden daarvan duurt 18 maanden, inclusief een stageperiode.'


CNV Zorg & Welzijn noemt het plan een aanzet voor een onderdeel van de discussie die na corona moet worden gevoerd over de gehele zorg. Bij beslissingen over de toekomst van de zorg spelen de zorgprofessionals een cruciale rol. Krijgen ze die rol niet, dan zullen steeds meer professionals met hun voeten stemmen en de zorg definitief verlaten. Daarbij komt dat de zorg als werkgever er de laatste tijd niet aantrekkelijker op is geworden. 'Het kabinet blokkeerde de ruimte voor een structurele loonsverhoging. De waardering beperkte zich tot een éénmalige uitkering van 1.000 euro, waarvan de uitwerking nog zeer onhelder is. Dat was te weinig', volgens Westerlaken.

Voor de coronacrisis waren er 1.150 ic-bedden in Nederland. Maar door een tekort aan verpleegkundigen waren er begin 2020 slechts 900 operationeel. In de hoge nood tijdens de crisis is door niet-ic-personeel veel bijgesprongen om de tijdelijke uitbreiding van de capaciteit naar ruim 1400 ic-bedden mogelijk te maken. Zo kreeg in de praktijk een ervaren ic-verpleegkundige de leiding over ander personeel aan het bed, dat enkele taken overnam. Vorig jaar zomer nog laaide de discussie over de functie van regieverpleegkundige en de wet BIG 2 hoog op. De coronacrisis mag niet dienen om alsnog zonder goed overleg met personeelsfuncties te gaan differentiëren.

Het kabinet heeft eerder aangegeven dat bij een nieuwe uitbraak, de reguliere zorg niet weer mag worden platgelegd. 'Dat maakt het goed plannen van capaciteit, aandacht voor stagiaires en nieuwe collega’s én goede arbeidsvoorwaarden om mensen voor de zorg te behouden, extra belangrijk', reageert Westerlaken.