Bij de ontmoeting in het Kamergebouw werd namens de gezamenlijke werknemers- en werkgeversorganisaties ook een pamflet overhandigd. De tekst daarvan luidt:
De krapte op de arbeidsmarkt in de zorg laat zich voelen; in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, de umc’s en de ziekenhuizen. De zorg kampt met een groot personeelstekort. Uit het prognosemodel zorg en welzijn blijkt dat het tekort toeneemt van 49.000 in 2022 tot circa 117.000 mensen in 2030. Bovendien is er sprake van een ernstig verloop van medewerkers.
Als vakbonden en werkgeversorganisaties maken we werk van het uitvoeren van de adviezen uit het SER-rapport ‘Aan de slag voor de zorg’. Wij vragen u er bij de overheid, financiers en systeempartijen op aan te dringen dit ook te doen. Ieder heeft een rol in het werkgeverschap in de zorg en de SER-adviezen zijn ook aan hen gericht.
Het is nu tijd om te investeren in arbeidsvoorwaarden van zorgmedewerkers.
Concreet vragen we aan de politiek om in de Rijksbegroting geld vrij te maken om de aanbevelingen uit het SER-rapport uit te voeren.
In het bijzonder vragen wij u dringend aandacht voor de arbeidsvoorwaarden. Een goede en marktconforme beloning staat aan de basis van goede zorg en goed werkgeverschap.
Het vorige kabinet stelde na een aangenomen motie in de Kamer vanaf 2022 € 675 miljoen beschikbaar voor salarisverhogingen in de zorg. Een goede en belangrijke eerste stap. Toch ligt de beloning voor de middengroepen in de zorg nog steeds onder het marktniveau. Dat is een probleem van nationaal belang, want de zorg moet aantrekkelijk zijn en blijven voor nieuw personeel. In het SER-advies wordt deze nationale opgave bevestigd. De inhaalslag voor middeninkomens kan niet uit de OVA-ruimte worden betaald.
De stukken voor Prinsjesdag 2022 worden nu geschreven. Dit is hét moment om structurele verbeteringen te realiseren. U kunt de zorg helpen door de benodigde financiële middelen in de Rijksbegroting 2023 en verder op te nemen.
Foto: Daniella van Bergen