Zoals Linda de Valk, ze is 26 en wijkverpleegkundige. Ze maakt zich grote zorgen. Ze ziet collega's afhaken en krijgt er minder nieuwe collega's voor terug. Dus de druk op haar neemt toe. En samenwerken met andere zorgprofessionals - bijvoorbeeld in het ziekenhuis? Dat zou ze graag willen, maar allerlei regels staan dan in de weg. Linda wil meer ruimte voor de professional om te werken. 'Laat ze in Den Haag een keer een dagje met ons meelopen, om te weten wat er op de werkvloer gebeurt. Ik vind mijn werk superleuk, maar je merkt dat er meer mensen nodig zijn. Hoe lang gaan we dit nog volhouden?,' zegt ze.
Voor Linda en haar collega-professionals deed CNV Zorg & Welzijn-voorzitter Anneke Westerlaken een dringende oproep aan het kabinet. Demissionair of niet, een echte aanpak van de problemen in de zorg kost extra inspanning. 'Er moet heel veel gebeuren in de zorg. Maar er is één simpel ding dat op Prinsjesdag al uitgevoerd kan worden, en dat is meer geld voor beloning in de sector.' Tegen de aanwezige werknemers uit verschillende zorgsectoren zei ze: 'Ik ben blij dat jullie hier zijn om te laten zien dat het klaar is.' De oproep klinkt op de ochtend dat ook de WRR pleit voor fundamentele keuzes door het nieuwe kabinet.
CNV neemt vanmorgen in de week voor Prinsjesdag deel aan een manifestatie van de SP om de situatie van de professionals in de zorg onder de aandacht te brengen van het ministerie. De CNV-actieslogan #waarderenisinvesteren - ons pleidooi voor betere waardering voor de publieke professional - is ook op deze ochtend op zijn plaats.
CNV Zorg & Welzijn werd uitgenodigd om deel te nemen aan deze actie, licht Westerlaken de CNV-deelname toe. 'Wij doen mee aan elke zinnige actie waar we ons hard kunnen maken voor betere werkomstandigheden van onze professionals in zorg en welzijn.'