Meer geld nodig voor inhaalslag salarissen zorgprofessionals

CNV vraagt heroverweging plannen Integraal Zorgakkoord

Er moet meer geld op tafel komen om zorgpersoneel aan te trekken én te behouden. Die oproep (zie onderaan het artikel) doet CNV Zorg & Welzijn bij de start van het commissiedebat over het Integraal Zorgakkoord (IZA) vandaag.

CNV Zorg & Welzijn ziet dat veranderingen in de zorg nodig zijn, en dat er keuzes moeten worden gemaakt om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Een nieuw zorgstelsel mag alleen niet ten koste van zorgprofessionals gaan. Zij zijn degene die het zorgakkoord moeten uitvoeren en zij vormen het fundament van goede zorg. Dat de vakbonden geen partij waren bij de totstandkoming van het zorgakkoord is ronduit teleurstellend.

Marktconforme salarissen

Grootste zorg bij het Integraal Zorgakkoord is het gebrek aan voldoende financiële middelen. Die zijn nodig om eindelijk marktconforme salarissen te betalen waarmee mensen voor de zorg te winnen én te behouden zijn om aan de alsmaar stijgende zorgvraag te voldoen. Komt er geen inhaalslag in salarissen dan zullen te veel werknemers de sector verlaten. Gaby Perin-Gopie, CNV Zorg & Welzijn-voorzitter: ‘ Wij horen van zorgmedewerkers dat de werkdruk ze grote zorgen baart, en hoe meer mensen een andere baan zoeken, des te minder blijven er over om in de groeiende zorgvraag te voorzien. De regering moet investeren in fatsoenlijke salarissen van zorgpersoneel en zo bijdragen aan de aantrekkingskracht van het werken in de zorg.’

Goed werkgeverschap

In het IZA ontbreekt ook een goede strategie over het inzetten van ZZP’ers in de zorg. Het aantal (schijn)zelfstandigen neemt toe, dit hangt samen met het salaris, maar zeker ook met zeggenschap over roosters en invulling van het werk van medewerkers in de zorg. De medewerkers in loondienst vangen de klappen op en voor organisaties gaan de kosten omhoog. Gevolg is dat de kwaliteit en de continuïteit van zorg meer onder druk staat.

Innovatie

Kritisch is CNV ook op de belofte dat technologische innovaties personeelstekorten kunnen terugdringen en de werkdruk zullen verlagen. Tijd en ruimte om te investeren in deze innovaties is er niet. Hetzelfde geldt voor de benodigde scholing van het zorgpersoneel om hiermee om te gaan. Bijkomend zijn er twijfels over de mogelijke productiviteitsstijging die de technologische vernieuwing zou opleveren. Zowel het WRR-rapport Kiezen voor houdbare zorg als de SER stellen dat erg geen bewijs is dat de personeelstekorten hiermee opgevangen worden. Het omvallen van zorgmedewerkers en daarmee van het hele systeem ligt op de loer, als deze plannen verder vervolgd worden. Dit is een kans om deze goed te heroverwegen.

Hoe houd jij het vol in de zorg? Vul de enquête in op www.cnv.nl/volhouden