Oproep CNV aan werkgevers: Maak sneller eind aan ongewenst gedrag op werkvloer

Bekijk de handreiking Sociale Veiligheid

Werkgevers moeten meer vaart maken met het bestrijden van ongewenst gedrag op de werkvloer. Hiervoor pleit CNV op basis van de zojuist gepubliceerde CBS-cijfers over ongewenst gedrag.

Uit de CBS-cijfers en recent CNV-onderzoek blijkt dat maar liefst 17% van de werkenden te maken krijgt met ongewenst gedrag op de werkvloer. Voor meer dan een miljoen Nederlanders is de werkplek onveilig, wat dagelijks een grote psychische belasting vormt. “Het is schandalig dat zoveel werkenden hiermee moeten omgaan,” stelt CNV-voorzitter Piet Fortuin. 'Werkgevers moeten deze plaag feller bestrijden. Geen werkplek in Nederland mag onveilig zijn.' Fortuin benadrukt ook dat dit hoge verzuimcijfers in de hand werkt: het psychisch verzuim is inmiddels hoger dan ooit.

Geen protocol bij veel werkgevers

Veel organisaties ontwikkelen geen beleid tegen ongewenst gedrag of seksuele intimidatie, blijkt uit meerdere, recente CNV-onderzoeken. De helft van de werkgevers treedt niet op tegen ongewenst gedrag op de werkvloer, tonen cijfers van CNV-onderzoek dit jaar aan. Bijna een kwart van de daders komt weg met hun gedrag. Bij 16% is geen vertrouwenspersoon aanwezig op de werkvloer.

Ook heeft bijna de helft van de organisaties geen protocol tegen seksuele intimatie, blijkt uit ander recent CNV-onderzoek van dit jaar. Meer dan 1 op de 3 werkenden weten niet waar ze terecht kunnen als zij klachten hebben over seksuele intimidatie en tweederde merkt niet dat seksuele intimidatie beter bespreekbaar is op de werkvloer. 

Ruim 3 miljard aan psychisch verzuim door onveiligheid

‘Hoe kleiner het bedrijf, hoe minder protocol of beleid er is. Terwijl het ontwikkelen van beleid aantoonbaar werkt, zo toont CNV-onderzoek aan: grotere organisaties hebben vaker een protocol en kampen minder vaak met seksuele intimidatie. Het verband tussen het ontbreken van beleid en ongewenst gedrag is dus duidelijk,' concludeert Fortuin. 

'Beleid ontwikkelen levert werkgevers bovendien geld op: werkgevers betalen jaarlijks ruim 3 miljard euro aan psychisch verzuim. Ze kunnen deze miljarden besparen door ongewenst gedrag op de werkvloer actiever te bestrijden. Goed beleid zorgt daarnaast voor behoud van mensen. Relevant momenteel. Zeker in de zorg, waar 30% met ongewenst gedrag te maken heeft en de personeelstekorten hoog zijn.'

Wat moet er veranderen?

CNV roept werkgevers op om concrete stappen te zetten voor een inclusieve en veilige werkplek. Dit kan alleen door duidelijke procedures, de aanstelling van goed opgeleide vertrouwenspersonen en een cultuur waarin iedere werknemer zich veilig voelt om zich uit te spreken. Leidinggevenden hebben hierin een cruciale verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven en meldingen serieus te nemen.

Handreiking Sociale Veiligheid

Om werkgevers te ondersteunen bij het creëren van een veilige en respectvolle werkcultuur, biedt het CNV een uitgebreide handreiking voor sociale veiligheid op de werkvloer. Deze richtlijnen helpen organisaties om een beleid te ontwikkelen dat proactief werkt aan het voorkomen en bestrijden van ongewenst gedrag. Samen kunnen we zorgen voor een werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd en veilig voelt.

Bekijk de handreiking Sociale veiligheid op de werkvloer