Binnenhof in Den Haag gezien vanaf de Hofvijver in Den Haag

Zorgmedewerker schiet niets op met dit kabinet

Visie mist op een sterkere zorg

CNV ziet in het regeerakkoord van het kabinet Schoof een aantal ambities om de zorg toegankelijk te houden, maar bespeurt geen visie op hoe werken in de zorg aantrekkelijker en beter gaat worden. CNV-bestuurslid Justine Feitsma: 'We zien nog geen grote veranderingen ten opzichte van eerder beleid. Zorgmedewerkers zijn het hart van de sector en voor hen wordt vrijwel niets gedaan terwijl zij op hun tandvlees lopen.'

'Dit kabinetsbeleid helpt de zorgmedewerkers niet vooruit', gaat Feitsma verder. 'Ze moeten nog steeds alle gaten dichtlopen. CNV roept het kabinet op om te investeren in de arbeidsmarkt en arbeidsvoorwaarden. Wil je mensen voor de sector aantrekken en behouden, dan moet zeggenschap worden gerealiseerd in alle aspecten van het werkproces: van roosteren tot aan besluiten in Den Haag. Als het kabinet Schoof van woorden naar daden wil gaan, zal er toch ook écht geïnvesteerd moeten worden in zorg en welzijn.”

Investeren in de arbeidsmarkt

Om mensen aan te trekken, te behouden en te motiveren is zicht op een mooie loopbaan belangrijk, net als ruimte voor opleiding en ontwikkeling, zeggenschap over het eigen werk, een goede werk-privébalans, fatsoenlijke roosters én een goed salaris. Feitsma: 'Allemaal dingen waar veel zorgmedewerkers nu alleen maar van kunnen dromen. Het kabinet kiest mooie woorden over het aanpakken van de arbeidsmarkt. Dat wekt verwachtingen over investeringen, maar daar zet het kabinet een keiharde streep door. Het schrijft over de aanpak van tekorten en het spreekt over werkplezier, maar de woorden over de arbeidsmarkt en tekorten rijmen niet met de cijfers. 130 miljoen bezuinigen op de arbeidsmarkt kàn niet. We missen visie in het beleid, hier schiet de zorgmedewerker niets mee op en zo wordt de sector niet sterker.' CNV zet vol in op gezonde roosters, inspraak, goede naleving van cao's en een goede balans tussen werk en privé. Dat doen we samen met andere sociale partners in de sector. Van het kabinet verwachten we investeringen om dit te stimuleren en te faciliteren. In de plannen zien we dat onvoldoende terug.

Administratielast

CNV pleit al langer voor de eigen verantwoordelijkheid van financiers voor verantwoording en controle. Feitsma: 'Veel onnodige administratie komt voort uit wantrouwens jegens zorgmedewerkers. Halvering van de administratieve last is een mooi streven, maar dat gaat niet vanzelf, al jaren zijn er talloze pogingen gedaan. Administratie moet terug naar de basis. Wij hopen dat het kabinet Schoof hier lef in durft te tonen. We zijn benieuwd hoe dit samen met de sector wordt opgepakt en hopen dat niet wantrouwen, maar vertrouwen in de professionaliteit van zorgmedewerkers de basis wordt.' Kunstmatige intelligentie (AI) biedt een hoopvolle ontwikkeling voor het terugdringen van administratielast, maar implementatie daarvan is geen eenvoudige oplossing.

Werkdruk

De werkdruk in de sector is al jarenlang te hoog. Het kabinet spreekt over het belang van werkplezier, maar doet veel te weinig. Zo dreigt het ziekteverzuim onverminderd hoog te blijven. Feitsma: “Het werk moet aantrekkelijker worden en daartoe moet de werkdruk worden aangepakt. Als het ziekteverzuim van 7,5% naar 5,5% zou gaan, levert dat grofweg vijf hele dagen per jaar per medewerker op. Dat lijkt niet veel, maar met 1,3 miljoen werkenden in de sector betekent dit ruim 27.500 fte. De aankomende jaren gaan er veel mensen in de sector met pensioen. De uitdagingen waar we voor staan kunnen alleen maar worden opgelost als de medewerkers over de oplossingen mee kunnen praten.'