Kinderbijslagramp
Tijdens de coronacrisis hebben veel zorgmedewerker extra gewerkt. Velen gaven hier gehoor aan. Mensen met een laag inkomen hebben recht op toeslagen. Als zij een bepaalde inkomensgrens overschrijden vervallen die toeslagen onmiddellijk. Als ze niet op tijd opgeven dat ze meer verdiend hebben vanwege extra werk, moeten ze toeslagen terugbetalen en belanden ze mogelijk in dezelfde drama’s als slachtoffers van de Kinderbijslagramp.
Staatssecretaris van Financiën, Alexandra van Huffelen, heeft deze week de Tweede Kamer laten weten dat zij geen uitzonderingen voor zorgpersoneel kan maken. Ze vindt het te ingewikkeld om vast te stellen of dat geld met extra werken is verdiend.
Extra beloning
CNV Zorg & Welzijn heeft bij de minister aangedrongen om extra werken niet af te straffen met het verlies van die toeslagen. In plaats van een extra beloning, krijgen zorgmedewerkers met de laagste inkomens een flinke inkomensdaling voor hun kiezen. 'Dat kan niet waar zijn. Wij kunnen niet geloven dat de belastingdienst niet in staat is om de bron van het inkomen na te gaan.'
Discussiepunt
De kans op het verliezen van toeslagen is al langer een punt van discussie tussen CNV Zorg & Welzijn en de overheid. Voor veel medewerkers is het verliezen van toeslagen een belemmering om extra te werken. De starre houding van de Belastingdienst helpt niet bij het oplossen van het arbeidsmarkttekort in de zorg. Een strafkorting op extra inzet tijdens de coronacrisis maakt dat probleem nog groter.