Zorgprofessional

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

De mensen die me kennen weten dat ik een rasoptimist ben, en zeker geen pietlut. Mij krijg je niet snel gek. Maar toch moet ik hier schoorvoetend bekennen dat ik me ergens mateloos aan stoor. Er uitslag van krijg. En ogenschijnlijk van iets kleins. Maar het komt in bijna alle rapporten, adviezen en goedbedoelde beleidsstukken over de zorg hardnekkig terug. Waarom hebben we het steevast over personeel en waarom niet gewoon over zorgprofessionals? Het is maar een woord, zou je denken. Dus waar gaat dit over? Maar vergis je niet, taal doet namelijk veel. Het draagt een intentie in zich en geeft daarmee bewust of onbewust een bepaalde richting aan. En dat is bij het woord personeel bepaald niet de richting waar we naar mijn idee met elkaar op zouden moeten.

Bij het woord personeel krijg ik namelijk de smaak van spruitjes in de mond (figuurlijk want ik ben eigenlijk dol op spruitjes). Ik krijg de associatie met grootgrondbezitters, die ook personeel in dienst hebben. Het woord komt heel passief over. Een soort verzamelbak die eenvoudig van links naar rechts kan worden geschoven. De poppetjes van je organisatie. Nee, we moeten de stap maken van personeel naar zorgprofessional. Want als we de moeite nemen om dit kapitaal van de organisatie van dichtbij te kennen, dan zien we dat zorgprofessionals unieke wezens zijn met meningen, opvattingen en ideeën. Dat ze beschikken over unieke talenten en een eigen verhaal en dromen hebben.

Daar veel meer gebruik van maken zou fantastisch zijn. Nee sterker nog, noodzakelijk! Het hebben van personeel past echt niet meer in deze 'VUCA'-wereld, waar niets meer is wat het lijkt en bijna alles aan verandering onderhevig is. We gaan van organisatiekapitaal naar het belang van het mentale kapitaal van de organisatie, of misschien wel van een regio. Dus laten we dit kapitaal inzetten en het vanaf vandaag alleen nog hebben over zorgprofessionals in al onze beleidsstukken. Dat doet recht. Beter nog, de zorgprofessional wordt mede-architect van de strategie en daarmee het beleid. En laten we gewoon eens beginnen met de zorgprofessionals zelf te vragen hoe zij dit voor zich zien.