Zorg voor structurele investeringen
De jeugdzorgsector heeft te kampen met een te hoge werkdruk en een aanhoudend personeelstekort. Wij horen van medewerkers in de jeugdzorg dat zij hiervan ernstige gevolgen ondervinden in hun werk. De commissie-Van Ark maakt duidelijk dat financiële overwegingen vaak de boventoon voeren. Hierdoor hebben de jeugdzorgmedewerkers steeds meer werk, maar moeten ze het tevens doen met minder middelen.
Van leden krijgen wij signalen over het steeds meer wegvallen van de menselijke maat en het teveel vasthouden aan protocollen. Ook ervaren medewerkers een grote verantwoordingsdruk. Zij hebben te maken met een overmaat aan administratieve verplichtingen die voort lijken te komen uit wantrouwen. CNV vindt dit zorgelijk. Dit is niet de manier om met zorgprofessionals om te gaan. Wij pleiten daarom als vakbond voor structurele investeringen om de werkdruk te verlagen en het personeelstekort aan te pakken.
Veel verloop in sector
De Hervormingsagenda legt veel nadruk op het anders organiseren van de jeugdzorg. Maar zonder structurele investeringen in arbeidsvoorwaarden en werkplezier, blijft het risico bestaan op veel verloop in de sector. Ook dat hoort CNV terug in de verhalen van haar leden. Veel jonge collega’s verlaten weer snel de sector. De tijd om nieuwe collega’s in te werken is beperkt en het personeelstekort leidt telkens weer tot crisismomenten. Dit heeft grote gevolgen voor de medewerkers én voor de kwetsbare jongeren die zij ondersteunen.
De commissie-Van Ark ziet meer heil in het stimuleren van de samenwerking en het maken van afspraken in de regio, dan het anders organiseren van de jeugdzorg volgens de Hervormingsagenda.
Bezuinigingen zijn zorgelijk
In de sector zijn grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen, zoals de geplande structurele bezuiniging van 500 miljoen euro vanaf 2025. De commissie adviseert dan ook om de komende jaren de informatie en data in de sector op orde te krijgen en de financiële “kramp” ervan af te halen. Het CNV is eveneens gekant tegen een eenzijdige financiële benadering en vindt dat het totale functioneren van de sector de aandacht verdient.
Sterke en toegankelijke jeugdzorg
Het CNV pleit voor een gezonde jeugdzorgsector, waarin niet alleen de jongeren, maar ook de medewerkers centraal staan. Het welzijn van onze zorgprofessionals en de kwetsbare jongeren mogen niet het slachtoffer worden van slecht uitpakkende hervormingen of bezuinigingen. Als vakbond blijven wij ons inzetten voor een sterke en toegankelijke jeugdzorg, waarin zowel de professionals als de jongeren de ondersteuning krijgen die ze verdienen.
Wij willen dat realiseren door:
- de werkdruk structureel te verlagen
- lokale teams te versterken
- eerlijke beloningen en betere contracten te realiseren
- medewerkers meer autonomie en zeggenschap te geven
- te investeren in de sector in plaats van te bezuinigen
Cao Jeugdzorg
De cao Jeugdzorg vormt hierbij een belangrijk middel. Een voorbeeld is het opnemen in de laatste cao van de zogenaamde ‘rode knop’. Dit is het recht dat medewerkers op grond van de cao hebben om een onverantwoorde werkdruk en/of onveilige situatie te melden bij hun werkgever. Vanaf dat moment is die werkgever verantwoordelijk voor het vinden van een passende oplossing.
Sluit je aan bij CNV!
De toekomst van de jeugdzorg hangt niet alleen af van beleid, maar ook van de inzet en stem van de professionals. CNV streeft naar goede arbeidsvoorwaarden en eerlijke werkomstandigheden.
Ben jij werkzaam in de jeugdzorg? Sluit je bij ons aan.