Vanuit CNV is de inzetbrief gedeeld met de overige partijen. Ook FNV heeft dit inmiddels gedaan.
Helaas hebben wij moeten constateren dat de inzetbrieven van de werkgevers weinig concreet waren en vooral de boodschap bevatten dat er niet veel financiële ruimte is voor salarisverhogingen. Ook werd er geen antwoord gegeven op de vraag of er naast die zeer beperkte ruimte voor salarisverhogingen nog ruimte is om andere inhoudelijke afspraken te maken die wellicht een financieel gevolg kunnen hebben.
De onderhandelingspartijen zijn de eerste dag dan ook niet verder gekomen dan het bespreken van het thema beloning en looptijd. Vanuit werknemersverenigingen is ook aangegeven dat een verhoging van de eindejaarsuitkering en een verkorting van de arbeidsduur* met behoud van loon, onderdeel horen te zijn van het pakket, naast de structurele loonsverhoging waar CNV op inzet.
Hoe verder?
Op dinsdag 5 november staat de volgende onderhandelingsdag gepland. Naast beloning zijn er ook andere thema’s die besproken dienen te worden, zoals werkdruk, functiedifferentiatie, duurzame inzetbaarheid (waaronder levensfasenbeleid), opleiding en ontwikkeling en regeldruk (waaronder zeggenschap, veiligheid, procedures en maatwerk).
De afgelopen twee rondes aan cao-onderhandelingen hebben cao-partijen de wens uitgesproken om juist in de cao van 2025, te komen tot afspraken die bijdragen aan een sector waarin medewerkers graag komen en blijven werken. In dat opzicht is het dan ook teleurstellend om te zien dat die ambities in de koelkast gezet lijken te zijn.
Het worden misschien moeizame onderhandelingen. Inhoudelijk liggen we ver uit elkaar. Maar we houden goede hoop dat partijen nog steeds de ambitie voor een cao van de toekomst willen vormgeven. Vanuit CNV zullen wij ons daar in ieder geval hard voor maken.
*Verkorting van de arbeidsduur houdt in dat een fulltime salaris niet door 36 uur, maar door 34 uur wordt gedeeld. Dit heeft een hoger uurloon ten gevolg. Ook als je niet fulltime werkt. Naast het financiële voordeel voor werknemers heeft het ook vele andere voordelen, ook voor werkgevers. Zie daarvoor ook CNV-analyse: kortere werkweek leidt tot hogere productiviteit per uur.