Sectoren in de bouw
Sectoren in diensten
Sectoren in de industrie
Meest gezocht
Overige
Zoek jouw cao
Sectoren in het onderwijs
Sectoren in de overheid
Sectoren in publieke diensten
Sectoren in vervoer
Meest gezocht
Overige
Zoek jouw cao
Sectoren in de voeding
Sectoren in zorg en welzijn
Ben jij dit niet? Wissel van account
Sectoren in de bouw
Meest gezocht
Overige
Sectoren in diensten
Sectoren in de industrie
Meest gezocht
Overige
Sectoren in het onderwijs
Sectoren in de overheid
Sectoren in publieke diensten
Sectoren in vervoer
Meest gezocht
Overige
Sectoren in de voeding
Hieronder vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over de onderhandelingen voor cao Kinderopvang 2023.
Deel deze pagina
Het eindbod van werkgevers is uitgesmeerd over 24 maanden. Een deel ontvang je in januari, een deel pas over 12 maanden. Het laatste deel (2%) krijg je pas helemaal op het eind in de 24ste maand. Dat betekent dat de loonsverhoging nu rond de 5% ligt, terwijl de inflatie ruim twee keer zo hoog is.
Er zitten een aantal goede voorstellen in. Een daarvan is de verschuiving van de loonschalen, waardoor je als starter met een hoger salaris begint. De medewerker die in de hoogste trede zit, krijgt in 2024 weer een extra periodiek erbij.
Deze extra’s zijn echter voor een beperkte groep. Degene die nu op een trede ergens er tussenin zit, heeft hier op korte termijn geen voordeel van.
Tijdens de onderhandelingen stellen beide partijen eerst eisen. De eisen worden over en weer besproken. Als een partij de eis niet volledig wil inwilligen wordt een tegenbod gedaan. Over een tegenbod kan verder onderhandeld worden. Op een bepaald moment wil of kan je niet verder onderhandelen. Dan stel je een eindbod. Over een eindbod kan niet meer verder onderhandeld worden. Het kan geaccepteerd of afgewezen worden.
Om werkgevers te overtuigen om het eindbod in trekken, hebben we de petitie met meer dan 17.000 handtekeningen aangeboden aan BK en BMK. De eis was een fatsoenlijke loonsverhoging en dat het eindbod zou worden ingetrokken. De petitie heeft gewerkt! Werkgevers hebben naar jullie geluisterd. Er is een voorstel voor een volgend overleg ingepland. Bonden willen dan graag verder praten.
Nee. Er is per 1 januari 2023 geen nieuwe cao Kinderopvang. Vakbonden en werkgeversorganisaties moeten het eerst eens worden over de loonsverhoging en overige inhoud.
In veel gevallen merk je er niets van. Ben je niet helemaal zeker wat dit voor jou persoonlijk betekent, neem dan contact op met cnvinfo@cnv.nl of neem telefonisch contact op via 030-7511001
Dit is een oproep vanuit werkgeversorganisaties. Jouw werkgever is niet verplicht gehoor te geven aan deze oproep. Deze mogelijkheid stond al in de cao Kinderopvang 2021-2022. Ook kan jouw werkgever het bedrag aanpassen. Wil de werkgever wel een bedrag extra geven, dan moet hij/zij eerst een instemmingsverzoek bij de medezeggenschap indienen.
Jouw werkgever ontvangt de oproep van BK en BMK niet. Hij/zij kan wel artikel 5.9 cao Kinderopvang 2021-2022 toepassen, maar is hiertoe niet verplicht.
CNV heeft 12,9% geëist voor 12 maanden. Wij vragen:
Nominaal betekent dat elk salarisnummer (trede) met een vast bedrag stijgt. Daardoor krijgen de laagste tredes verhoudingsgewijs iets meer dan de hoogste tredes als je dat omrekent naar procenten. €100 euro nominaal betekent voor schaal 6 trede 15, 3,9%.
Vakbonden willen graag verder praten over de nieuwe cao Kinderopvang 2023. Om werkgevers te overtuigen het eindbod in trekken, hebben we de petitie met meer dan 17.000 handtekeningen aangeboden aan BK en BMK. De eis was een fatsoenlijke loonsverhoging en dat het eindbod zou worden ingetrokken. De petitie heeft gewerkt! Werkgevers hebben naar jullie geluisterd. Er is een voorstel voor een volgend overleg ingepland.
De werkgever bepaalt hoe hoog de prijs van een uur kinderopvang is. Hij/zij houdt rekening met allerlei factoren. Een groot deel van de prijs wordt door de loonkosten bepaald. Toch hoeft een loonsverhoging niet meteen te betekenen dat de uurprijs moet stijgen. Werkgever kan ook besluiten om de kosten op een andere manier te verdelen.
Staat jouw vraag hier niet tussen? Stuur een e-mail naar cnvinfo@cnv.nl of neem telefonisch contact op via 030-7511001. Iedereen krijgt altijd antwoord.
De onderhandelingen voor de nieuwe cao gaan ook over andere onderwerpen zoals werkdruk, verlof en andere zaken. Vakbonden willen echter eerst het onderdeel loon afronden. Dit is voor onze leden het allerbelangrijkste onderwerp op dit moment.
Een onderhandelingsakkoord wordt eerst door CNV intern besproken en getoetst. Uiteraard wordt deze vervolgens aan onze leden voorgelegd om te stemmen. Pas wanneer de meerderheid positief heeft ingestemd zullen wij het akkoord ondertekenen.
Om op de hoogte te blijven is het handig om in één van onze regionale appgroepen deel te nemen. Hiervoor kun je je aanmelden door een berichtje te sturen aan d.vanelk@cnv.nl
Jouw werkgever ontvangt de oproep van BK en BMK niet. Hij/zij kan wel artikel 5.9 cao Kinderopvang 2021-2022 toepassen, maar is hiertoe niet verplicht.
Op 1 januari 2023 is de cao Kinderopvang niet meer geldig en is de AVV periode voorbij. Wil je weten of dit voor jou betekent dat er een andere cao van toepassing is, stuur dan een e-mail naar cnvinfo@cnv.nl of neem telefonisch contact op via 030-7511001.
De cao Kinderopvang 21-22 is Algemeen Verbindend Verklaard (AVV) tot en met 31-12-2023. Dit houdt in dat de cao door alle werkgevers in de kinderopvang in Nederland moet worden toegepast op al hun werknemers.