Uitkomsten van de vragenlijst zijn onder meer:
- Een structurele loonsverhoging die de koopkracht versterkt en die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de sector is onmisbaar.
- De ervaring van de werk/priv- balans scoort gemiddeld een 5,7.
- Respondenten zijn voorstander van een vierdaagse werkweek.
- De generatieregeling opgenomen in de cao, om werknemers de mogelijkheid te bieden aan het einde van de loopbaan minder te gaan werken, met als doel de werkdruk te verlagen en de werk- en privébalans te verbeteren, moet in de praktijk ook beschikbaar zijn.
- De ervaring in de werkdruk scoort gemiddeld een 5,4.
- Er is veel vrijheid en zelfstandigheid in mogelijkheden om zelf invulling te geven aan de functie of te bepalen welke begeleiding er wordt ingezet.
- Er is behoefte aan aanvullende cao-afspraken voor een veiligere werkomgeving.
- Het is belangrijk dat medewerkers hun rechten kunnen meenemen naar een nieuwe werkgever.
- Er moet extra aandacht komen in het borgen van gemaakte cao-afspraken.
Hoe verder?
We gaan nu werken aan een inzetbrief met voorstellen voor een goede nieuwe cao Sociaal Werk. Hiervoor gebruiken we de resultaten uit de vragenlijst, opgehaalde ideeën en het sectoraal arbeidsvoorwaardenbeleid van CNV voor de sectoren zorg en welzijn.
In onze komende inzetbrief hebben we ook oog voor de knelpunten in de sector. Het verzuim en de uitstroom van medewerkers is hoog. Het belang van een goede nieuwe cao is daarom groot.
Op 10 maart starten we als cao-partijen met een gezamenlijke doorkijk naar waar de sector nu voor staat. Op 31 maart staat de eerste dag van onderhandelen gepland.