De acties verlopen in drie fasen. Er wordt begonnen met stiptheidsacties. Apotheekmedewerkers werken uitsluitend volgens de geldende wet- en regelgeving en de cao Apotheken. Dit geldt in het bijzonder voor de werktijden, de pauzes en het overwerk. Medewerkers werken strikt ‘volgens het boekje’. Werkgevers kunnen hiervoor geen sancties opleggen, want alles gebeurt volgens de regels. Dat neemt niet weg dat dit gevolgen kan hebben voor de dienstverlening zoals langere wachttijden aan de balie.
Regionale staking
Als stiptheidsacties geen resultaat hebben, wordt er gestaakt bij apotheken in regio’s. De overgang naar deze tweede wordt door de bonden aangekondigd. Waar en wanneer er wordt gestaakt, zal worden afgestemd met de medewerkers in de betreffende apotheken. In deze fase is de stakingsuitkering (voor vakbondsleden) van toepassing. Gedurende de stakingen bij apotheken in regio’s, kunnen de stiptheidsacties elders van kracht blijven.
Landelijke staking
Als resultaten nog steeds uitblijven, komt er een landelijke staking. Alle apotheekmedewerkers worden opgeroepen om op een zekere (werk)dag weg te blijven van werk en naar een landelijke manifestatie te komen. Ook dan is de stakingsuitkering van toepassing.
Nu vasthoudend zijn
Spieseke: ‘Het beloven spannende dagen te worden. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich er ongemakkelijk bij voelen. Het zal voor velen de eerst keer in hun werkzame leven zijn om zoiets te doen. Maar dit is wel het moment om vasthoudend te zijn.’’
Volgens hem zijn er tussen bonden en werkgevers afspraken gemaakt om de acties op een verantwoorde en veilige wijze te laten verlopen. Hij raadt actievoerders die druk ervaren van hun werkgever om contact op te nemen met hun bond.
Meedoen? Meld je hier aan om actie te voeren voor een goede cao Apotheken!