Eindbod onvoldoende
Na weken onderhandelen kwamen de werkgevers met een eindbod dat CNV en de andere bonden volstrekt onvoldoende vonden omdat:
- Er te weinig geboden wordt op het loon. Dat zou 2% zijn vanaf 1 juli dit jaar, en ca. 5% per 1 juli
- Dit loonbod dan verder geen financiële ruimte meer laat voor het verbeteren van andere arbeidsvoorwaarden.
- De dringende wens voor een generatieregeling niet wordt gehonoreerd.
- Dit evenmin geldt voor een andere dringende wens, het afschaffen van de jaar- urensystematiek (JUS )in de openbare apotheken. Dit wordt met een onderzoek op de lange baan geschoven.
- De voorgestelde bijdrage aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit al grotendeels bestaand personeelsbeleid is bij Brocacef-BENU. Dit bevat niks nieuws en is nu al beschikbaar voor de sector.
- Wij niet willen tornen aan de huidige verdeling van de pensioenafdracht. Die is nu 2/3 voor de werkgevers en 1/3 voor de werknemers en dat willen wij zo houden.
Werkgevers hebben wel enkele toezeggingen gedaan, maar kijkend naar het totale plaatje vindt CNV dat de apotheekmedewerkers met dit bod onvoldoende gewaardeerd worden. Zij blijven met toewijding hun werk doen, ondanks personeelstekorten, een almaar toenemende werkdruk en agressie aan de balie. Vooral voor oudere medewerkers is dit door de fysieke en mentale belasting nauwelijks meer te dragen.
Daar komt bij dat dat de arbeidsvoorwaarden van apotheekmedewerkers ongunstig afsteken bij die van de collega’s die in het ziekenhuis werken. Zo kent de Cao Ziekenhuizen hogere loonsverhogingen en een generatieregeling voor oudere werknemers.