Landelijke staking cao Apotheken in beeld

Bekijk de foto's

Gisteren voerden we landelijk actie voor een betere cao Apotheken. Actievoerders uit Groningen, Friesland, Limburg, Noord-Brabant en alle andere provincies reisden af naar het Malieveld in Den Haag. Werkelijk heel het land was hier vertegenwoordigd. Waarom? Voor een betere cao, een beter loonbod en minder werkdruk. 'Als het nodig is, komen we hier terug. Dan gaan deze acties op herhaalrecept,’ aldus Justine Feitsma, bestuurslid Zorg & Welzijn van CNV.

Foto's: Sandra Uittenbogaart

10.000 actievoerders

Met zo'n tienduizend actievoeren voor een betere cao. Dat deden de apothekersassistenten uit het hele land. Ze verzamelden op het Malieveld en hielden een mars naar het ministerie van VWS. Maar minister Agema was niet beschikbaar om de actievoerders te woord te staan. Wel waren er leden van de Tweede Kamer (van SP en PvdA-Groenlinks). Een kleine delegatie van de actievoerders reikte een symbolische “bittere pil” uit aan de Kamercommissie voor Volksgezondheid.

Justine Feitsma, fotograaf Pim Geerts
Als het nodig is, komen we hier terug. Dan gaan deze acties op herhaalrecept.
Justine Feitsma, bestuurslid Zorg & Welzijn van CNV

Toespraken

CNV liet van zich horen. Zo spraken Justine Feitsma, bestuurslid Zorg & Welzijn van CNV, en Albert Spieseke, cao-onderhandelaar op het podium. Ook werkgevers spraken de demonstranten toe. Ze wilden benadrukken dat ze ook achter de acties staan. Maar met een beter loonbod zijn ze nog niet gekomen. En natuurlijk zit het systeem ook ingewikkeld in elkaar. Maar als de verzekeraars wel OVA-gelden krijgen, maar de assistenten niet, dan zit er ergens een lek. En dat accepteren deze apotheekmedewerkers - en CNV - niet langer.

Beter loon en leverbare medicijnen

Na drukbezochte regionale acties waren tijdens deze landelijke actie 2.000 apotheken dicht. We blijven actievoeren om een betere cao Apotheken af te dwingen. De lonen moeten omhoog. De werkgevers moeten over de brug komen. Maar de beloning is niet het enige euvel aan de huidige cao. Vanwege beleid van de verzekeraars ontvangen patiënten in veel gevallen niet de medicijnen die zij verwachten. Patiënten kunnen agressief reageren op apotheekmedewerkers, wat zij goed begrijpen, maar de medewerkers voelen onmacht en kunnen dit steeds moeilijker verdragen. Ook dít willen medewerkers van apotheken tijdens deze actie duidelijk maken: medicatie moet voldoende leverbaar zijn. Zo zijn er spandoeken op het Malieveld in Den Haag te zien met leuzen als: "Tekort aan medicatie, boze klanten frustratie. Wij lossen de shit op, onze cao: gróte flop!"

Justine Feitsma, fotograaf Pim Geerts
Het is nu tijd voor actie bij de politiek, actie bij de verzekeraars, actie bij de werkgevers. Dat de medewerkers in actie willen komen, hebben we overtuigend laten zien.
Justine Feitsma, bestuurslid Zorg & Welzijn van CNV

Op de hoogte blijven?