Terwijl apotheekmedewerkers nog steeds wachten op een fatsoenlijke loonafspraak, is die er wel gekomen voor de apothekers die werken in loondienst bij een zelfstandige apotheek. Zij hebben een eigen cao waarin onlangs voor hen een loonsverhoging van 5% is afgesproken. Voor de apotheekmedewerkers is er door de werkgevers voor dit jaar nog niet meer dan 2% geboden. 'Wat ons betreft gaan we daarom door met actievoeren, totdat er een goed bod ligt,' zegt CNV-onderhandelaar Albert Spieseke. 'Het is natuurlijk volstrekt onacceptabel dat zij het met minder zouden moeten doen!'
Acties in de apotheken
In verband met de vakantieperiode willen wij in september beginnen met stiptheidsacties. Als die zonder resultaat blijven, dan rest ons niks anders dan over te gaan tot staken. Wat een stiptheidsactie is? Bij een stiptheidsactie houden werknemers zich stipt aan de regels van de cao en hun arbeidsovereenkomst. Denk aan zaken als de afgesproken werktijden, de arbeidsduur en de pauzeregeling. De bedoeling is dat we per september de openings- en sluitingstijd van de apotheek strikt gaan hanteren. Dus niet, zoals nu gebruikelijk, een kwartier eerder beginnen of later eindigen zonder vergoeding. De dienstverlening voor de patiënten is gewaarborgd. Wel zal het wellicht leiden tot langere wachttijden. Dit is dan het gevolg van de opstelling van de werkgeversvertegenwoordiging aan de cao-tafel.
Houding werkgevers twijfelachtig
De weigerachtige houding van de werkgevers is op zijn minst twijfelachtig te noemen. Volgens de vakbonden is er door zorgverzekeraars wel degelijk rekening gehouden met het geld dat nodig is voor de arbeidsvoorwaarden - aangeduid als de zogenaamde OVA-ruimte - in hun contractonderhandelingen met de apothekers. Wat is er met dat geld gebeurd?