Stakingsvoorbereiding apotheken gaat door, ondanks kort geding

De voorbereidingen voor de landelijke staking van apotheekmedewerkers op 23, 24 en 27 december gaan gewoon door, ook nu de werkgeversorganisaties ASKA en WZOA een kort geding hebben aangespannen.

Volg het kort geding via onderstaande livestream

Het kort geding dient morgenmiddag om 14 uur bij de rechtbank in Utrecht. 'De veiligheid van patiënten is voor ons ook essentieel, daarom voeren we daar altijd met de werkgevers overleg over bij onze acties. We voeren al maandenlang acties, dus de apothekers hadden op meerdaagse stakingen voorbereid kunnen zijn. We hebben deze staking ook tijdig aangekondigd. De werkgevers hebben al die tijd niets gedaan om uit deze impasse te komen. Het stakingsrecht kan niet zomaar aan de kant worden geschoven. We zien de uitkomst van het kort geding dan ook met vertrouwen tegemoet', zegt Albert Spieseke, CNV-onderhandelaar voor de cao Apotheken.

Goed loonbod kan stakingen voorkomen

Medewerkers van apotheken voeren al maandenlang actie voor een beter loon en meer waardering. Spieseke: 'Werkgevers schuiven de verantwoordelijkheid voor goede loonafspraken af en bewegen geen centimeter. Dan komt er een punt dat de acties verharden, daar kun je niet verrast door zijn. Natuurlijk gaan patiënten deze staking merken, maar spoedzorg is ook de komende tijd gegarandeerd. Laten we heel duidelijk zijn: werkgevers kunnen de staking nog steeds voorkomen, maar dan wel aan de onderhandelingstafel.'

'Maar zij schuiven hun verantwoordelijkheid af. De komende jaren dreigen er steeds meer apotheken te verdwijnen door het tekort aan apothekersassistenten. Daar hebben de patiënten nog veel meer last van. We maken ons oprecht zorgen over een belangrijke schakel in de zorgketen. Als we de leegloop van apotheken kunnen keren door betere lonen en meer waardering, dan zijn ook de patiënten daar bij gebaat.'

Eisen bonden

CNV en FNV eisen over 2024 een loonsverhoging van minimaal 6%, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli. Ook willen de bonden dat vanaf 1 november 2024 een pensioengevende eindejaarsuitkering wordt opgebouwd van 2%. Dat betekent alleen al over 2024 een loonstijging van 8%. Daarnaast willen de bonden het minimumuurloon naar 16 euro.

Voor 2025 eisen de bonden een loonsverhoging die gelijk is aan de OVA-ruimte (met een minimum van 4,18%) plus 1%, zodat achterstand ten opzichte van andere zorgsectoren kan worden ingelopen. Vanaf 1 november 2025 moet de opbouw eindejaarsuitkering vervolgens naar 4% gaan.

Naast de looneisen willen de bonden dat alle gewerkte uren worden uitbetaald. Dat betekent dat ook korte voorbereidingsmomenten, zoals een kwartiertje voor opening, betaald moeten worden.

Waardering voor steeds zwaarder werk

Spieseke: 'Dit conflict gaat over geld, maar ook over waardering. Het werk van apothekersassistenten en hun collega’s is veel zwaarder geworden. Zij moeten het medicijnpreferentiebeleid van verzekeraars aan patiënten uitleggen die daar helemaal niet blij mee zijn, ze zijn de boodschappers van slecht nieuws als medicijnen door tekorten niet leverbaar zijn en worden steeds vaker met agressie en geweld geconfronteerd. Dan kun je het als werkgevers echt niet maken om je zo star op te stellen als nu gebeurt.'