Werkgevers komen met nieuw eindbod cao Apotheken

De onderhandelingen voor de cao Apotheken eindigden in januari met een eindbod door de werkgevers op het loon dat door de leden van CNV en FNV massaal werd verworpen. En het ging niet alleen om het geld, zo bleek. Apotheekmedewerkers gaven in hun reacties blijk van een algemeen gevoeld gebrek aan waardering. Er klonk zelfs de roep om actie. Werknemers, en ook wij, hebben de werkgevers op de hoogte gebracht van deze ontevredenheid. Die laatsten laten met een nieuw bod merken dat zij niet doof zijn voor deze signalen.

Vorige week zijn de bonden CNV en FNV weer met de werkgevers om tafel gegaan en dit keer met resultaat. De werkgevers kwamen met een loonvoorstel dat stukken beter was dan dat in januari. Samen met de andere punten waar we al in december overeenstemming over hadden bereikt, leidde dat tot een sterk verbeterd eindbod dat nu aan CNV-leden wordt voorgelegd. Zij zijn hierover per nieuwsbrief geïnformeerd.

Loon

Voorgesteld wordt een cao met een looptijd tot en met 1 juli 2024. Daarbinnen is sprake van de volgende loonsverhogingen:

  • per 1 juli 2022 een structurele verhoging van 2,5%
  • per 1 juli 2023 een structurele verhoging van 2,5%
  • op 1 december 2022 wordt een eenmalige uitkering van €300,- bruto toegekend.

Andere positieve effecten op het inkomen worden verder bereikt doordat:

  • de 2% levensloopregeling een integraal onderdeel van het salaris wordt, waardoor het onder andere doorwerkt in het pensioen.
  • de aanloopschaal voor alle loonschalen uit de cao wordt verwijderd.
  • de stagevergoedingen worden geïndexeerd met 2%.

Vakantie

In de cao was de vakantieopbouw gebaseerd op de leeftijd van een individuele medewerker. In verschillende rechterlijke uitspraken is dit aangemerkt als een vorm van leeftijdsdiscriminatie. Daarom is het voorstel om iedereen 25 vakantiedagen te geven. Als een medewerker nu recht heeft op meer vakantiedagen, wordt dit recht bevroren. Een individuele medewerker behoudt dus het recht op 26 of 27 vakantiedagen als die daar recht op had.

Overige vormen van verlof

Werkgevers zijn bereid tot het geven van een aanvulling in de uitvoering van de Wet WIEG (Wet Invoering Extra Geboorteverlof). Dit betekent dat na de geboorte van een kind, de partner vijf weken 100% betaald verlof mag opnemen. Het UWV betaalt hier 70% van en de werkgever 30%. De pensioenopbouw loopt volledig door.

In het kader van geboorteverlof wordt verder voorgesteld om het adoptieverlof, dat thans 6 weken bedraagt, gelijk te stellen met het geboorteverlof, dat 10 weken duurt.

Met deze afspraken wordt beoogd om het ook voor jongere werknemers aantrekkelijk te maken om in de apotheek te werken en daardoor de werkdruk van de zittende werknemers te verlichten.

In het kader van modernisering wordt voorgesteld om bij het overlijden van eerstegraads familieleden, standaard iedereen een werkweek buitengewoon verlof te gunnen. Dit kan dus meer zijn dan de huidige regeling die rekent vanaf de dag van overlijden tot aan de dag van de uitvaart. Daarnaast wordt voorgesteld om rouwverlof in te voeren voor eerstegraads familieleden. Dit betekent dat je na de uitvaart nog recht hebt op een week extra verlof.

Daarnaast zal er ook bijzonder verlof worden gegeven in het geval eerstegraads familieleden 60 of 70 jaar getrouwd zijn.

Roosters en werktijden

In de praktijk is veel discussie over de toeslagen op bepaalde uren. De huidige cao-bepalingen op dit punt zijn niet eenduidig en voor meerdere uitleg vatbaar. Daarom wordt nu voorgesteld om de huidige bepaling van diensten los te laten en het percentage onregelmatigheidstoeslag te koppelen aan de tijd van de dag. In dit kader wordt ook voorgesteld om onderscheid te maken tussen de apotheek en de dienstapotheek. Dit systeem van tijdvakken zal bij een nieuwe cao per 1 januari 2023 ingaan. Voor de weekenden en de feestdagen zullen de percentages en tijden niet veranderen.

Voorgesteld wordt om aan werknemers die werken op 24 en/of 31 december vanaf 16.00 uur een feestdagencompensatie toe te kennen. Dit gebeurt nu al op veel plekken, maar de bedoeling is om het nu als een recht in de cao op te nemen.

Derde WW-jaar

Voorgesteld is om de regeling omtrent het derde WW-jaar (de SPAWW-regeling) te verlengen in de cao.

Onderhoud cao

Elke cao, ook deze, dient onderhouden te worden. Naast de beschreven inhoudelijke voorstellen, zijn er over en weer technische voorstellen gedaan om de cao te actualiseren d.w.z. in lijn te brengen met huidige wetgeving. Ook is gekeken naar teksten om de cao beter leesbaar te maken.

CNV-leden kunnen tot 1 april hun stem uitbrengen over het bereikte resultaat.