De periode van de huidige cao kenmerkte zich door aanzienlijke gebeurtenissen zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Dit leidde tot hoge inflatie, een energiecrisis, en de noodzaak om vluchtelingen op te vangen. Deze ontwikkelingen hebben in verschillende sectoren geleid tot herzieningen van arbeidsvoorwaarden en soms tot acties van vakbonden, waaronder het CNV, om betere cao-afspraken te realiseren.
Wijzigingen in het CIZ
Er was dit jaar een belangrijke verandering binnen het CIZ: Remco Bakker werd per 1 september 2023 benoemd als voorzitter van de Raad van Bestuur. Onder zijn leiding zijn de onderhandelingen voor de nieuwe cao van start gegaan.
Terugblik op loonsverhogingen
In de huidige cao kregen CIZ-medewerkers een loonsverhoging van 3% in januari 2022 en 2023. Bovendien waren er twee eenmalige uitkeringen, maar deze konden niet omgezet worden in structurele loonsverhogingen.
Focus op looneisen voor nieuwe cao
Een centraal punt in de komende onderhandelingen zal de looneis zijn. Er wordt gestreefd naar compensatie voor de inflatieachterstand. De vakbonden zijn bereid een tweejarige cao te bespreken, mits de financiële ruimte zich vooral richt op salarisverhogingen. De precieze eis zal bekend worden zodra de inflatieachterstand vastgesteld is.
Behoud van huidige cao-elementen
Er is geen behoefte aan ingrijpende wijzigingen in de huidige cao. Het fitheidsbudget blijft behouden, en bij financiële ruimte zou dit geïndexeerd kunnen worden. Er is speciale aandacht voor de werkdruk, vooral bij oudere werknemers, hoewel de werkgever geen onderscheid wil maken tussen verschillende werknemersgroepen. Werknemers die hoge werkdruk ervaren, worden geadviseerd dit te bespreken met hun leidinggevende.
Blijf op de hoogte
Hou de cao-tijdlijn van Centrum Indicatiestelling Zorg in de gaten voor updates