Cao-onderhandelingen Gehandicaptenzorg starten op 4 november

Op dinsdag 8 oktober heeft er een verkennend cao-gesprek plaatsgevonden tussen de verschillende partijen. Tijdens het overleg is gezamenlijk gekeken naar belangrijke cijfers van de sector en is er gesproken over thema’s waar het komende traject in ieder geval over gesproken moet worden. Ook zijn er procesafspraken gemaakt die hopelijk bij kunnen dragen aan de onderhandelingen.

Zoals gezegd ging het om een verkennend gesprek. Dit wil zeggen dat hiermee niet al formeel is onderhandeld door partijen. Er is gekeken naar belangrijke cijfers, mogelijke raakvlakken en nog te bespreken thema’s.

Eerste onderhandelingsdag

Inmiddels is wel bekend wanneer de cao-onderhandelingen formeel starten. De eerste onderhandelingsdag is namelijk gepland op maandag 4 november. Op deze dag zullen wij als CNV onze inzetbrief presenteren aan de werkgeversdelegatie. Uiteraard zullen CNV-leden deze ook ontvangen.

Daarna worden meer onderhandelingsdagen gepland. De huidige cao loopt tot en met 31 december 2024.

Verlenging cao-regeling Afbouw Carrière

In de preambule van de huidige cao is de afspraak opgenomen om te onderzoeken of een ‘Even ietsje minder’-regeling zinvol en werkbaar in de cao kan worden opgenomen. Deze regeling dient werknemers te faciliteren om mentaal en fysiek in balans te blijven in verschillende levensfases door tijdelijk minder te werken als dat door privéomstandigheden wenselijk is. Hierbij ligt de focus dus niet slechts op de oudere werknemer, maar ook op starters en bijvoorbeeld medewerkers met mantelzorgtaken.

Recht doen aan alle werknemers

Momenteel worden alle wensen van werknemers in de klankbordgroepen besproken en is het onderzoek nog in uitvoering. Er is dan ook besloten om de huidige cao-regeling Afbouw Carrière tijdelijk te verlengen, dit zodat oudere werknemers nog gewoon kunnen instromen en gebruikmaken van de regeling. Aan de cao-tafel zullen wij vervolgens verder praten over de uitkomsten van het onderzoek en hopelijk afspraken maken die recht doen aan de wensen van alle werknemers.